call us: 0615458196

Dateren van een Vintage Racefiets

Een veel gestelde vraag bij het restaureren van een vintage racefiets is: “uit welk jaar is mijn racefiets”. Deze informatie is uiteraard leuk om te weten maar daarnaast ook nodig voor een tijdcorrectie restauratie. Het dateren van een vintage racefiets kan op verschillende manieren. Sommige methodes zijn heel makkelijk en andere zijn wat complexer. Globaal gezien zijn er 3 soorten welke in dit artikel behandeld zullen worden. 

Campagnolo Crank
Campagnolo Crank

1. Het dateren van een vintage racefiets aan de hand van het framenummer

 Het dateren van een vintage racefiets is soms heel erg makkelijk. Van een aantal merken is via het framenummer makkelijk te achterhalen uit welk jaar deze komen. Een voorbeeld zijn de framenummers van de Gazelle Champion Mondial of de Koga Miyata frame nummers. Deze corresponderen namelijk met een bepaald jaar waarin de frames zijn gemaakt. 

Helaas is het niet altijd makkelijk mogelijk om aan de hand van het frame nummer het bouwjaar te achterhalen, of is het alleen mogelijk bij de luxere modellen zoals het geval bij de framenummers van de Batavus Professional.


2. Het dateren van vintage racefiets onderdelen

Als je aan de hand van het frame nummer niet kunt achterhalen uit welk jaar je fiets komt moet je op zoek gaan naar andere aanwijzingen. Een goed uitgangspunt zijn de onderdelen van je racefiets. Bijvoorbeeld je crankstel, de achter derailleur of je remhendels kunnen je een goede indicatie geven, mits deze nog origineel zijn uiteraard. Soms is het makkelijk en staan de jaartallen in de onderdelen gegraveerd zoals bij Campagnolo. Als de jaartallen er niet in gegraveerd staan staan er soms codes is welke corresponderen met een bepaald bouwjaar. Als dit allemaal niet lukt kun je het bouwjaar van je vintage racefiets achterhalen met behulp van wat naslagwerk.

2.1 Het dateren van campagnolo onderdelen.

Campagnolo heeft een heel handig systeem bedacht voor het dateren van specifieke onderdelen. De crankstellen zijn namelijk voorzien van een zogehete dateringcode van campagnolo.

Een ruitje met een daarin een nummer betekent dat het crankstel uit de jaren 70 komt. Het cijfer dat in het ruitje staat geeft het laatste jaartal weer. Staat er dus een 7 in het rondje betekent dit dat hij uit 1977 komt.

Staat er een rondje met een nummer op het campagnolo crankstel dan betekent dit dat de crank uit de jaren 80 komt. Evenals de campagnolo crankstellen uit de jaren 70 geeft ook in de jaren 80 het laatste nummer het jaartal in de jaren 80 weer. Een rondje met een 5 er in betekent dat het crankstel uit 1985 komt.

2.2 het dateren van shimano onderdelen

Shimano onderdelen hebben twee letters in de vorm van XX. Deze codes kunnen teruggevonden worden op de verschillende onderdelen van Shimano. Op de achterkant van een crankarm, op het middenstuk van een wielnaaf of op de achterkant van een derailleur. 

De eerste X geeft het jaar van de productie aan gevolgd door de maand. De A is januari en L is december.

De codering start in 1974 met een Y gevolgd door 1975 met een Z en 1976 met een A. Hieronder een tabel jaartallen van de shimano onderdelen. 

2.3 Naslagwerk

Via een aantal goede websites is het mogelijk om het bouwjaar van specifieke onderdelen te achterhalen. Een veel gebruikte database is die van velobase.com. Deze informatie is verzameld door een aantal actieve leden van dit forum en komt dus van verschillende bronnen. Een soort van wikipedia voor fietsonderdelen.

Dit is een veel gebruikt en compleet naslagwerk. Erg handige informatie bij het verzamelen van informatie voor het vaststellen van het bouwjaar van je racefiets.

De informatie op deze website komt niet direct van de fabrikant of uit oude folders. Dit betekend dat er altijd wel een foutje ingeslopen kan zijn.

Naast de informatie op velobase.com kan je ook de website van disraeligears.com raadplegen. Deze website geeft met name informatie over derailleurs. De informatie per derailleur is zeer volledig en uitgebreid. Een goede tip dus voor het dateren van je vintage racefiets aan de hand van de derailleurs. 

3. Gebruik van oude folders. 

Op internet staan ook nog tal van oude folders van vintage racefietsen. Bekende zijn de folders van Koga Miyata maar ook die van Peugeot. De laatste gaat zelfs terug tot oude folders van begin 1900. Zeer complete info en leuk om eens doorheen te bladeren. Je wordt dan volledig meegenomen door de jaren heen. Bij het dateren van je vintage racefiets is het dus ook mogelijk dit te doen aan de hand van oude folders.

Kortom er zijn een aantal manieren om het jaartal van je racefiets vast te stellen:

1. Aan de hand van het framenummer

2. Aan de hand van de onderdelen

3. Aan de hand van oude folders