Frame nummers Koga Miyata

Frame nummers Koga Miyata

Bouwjaar Koga Miyata en frame nummers Koga Miyata

Koga Miyata Gentsracer 1977

Koga Miyata Gentsracer 1977

Koga Miyata is een van origine Nederlands bedrijf dat gevestigd was in Heerenveen. De enigszins exotische  naam heeft Koga Miyata te danken aan een samenwerking met een Japans bedrijf genaamd Miyata.Koga miyata was dus eigenlijk half Nederlands en half Japans. De Naam Koga kwam van Nederlands Bodem en Miyata was Japans. Aan de hand van het frame nummer van Koga Miyata kan het bouwjaar worden achterhaald.

De naam Koga komt voort uit de achternamen van Andrie Gaastra en Marion Kowallik. Andries was tot 1974 werknemer bij Batavus maar verliet dit Bedrijf om voor zichzelf te beginnen. Hij gebruikte frame van Miyata, of ontwierp zelf diverse “Koga Miyata modellen”.

Miyata was vroeger een wapenfabriek en tot 1900 werden hier dan ook wapens gemaakt. Rond 1890 verscheen een buitenlander, wonende in Japan, in de fabriek met de vraag of zijn fiets gerepareerd kon worden. Omdat Miyata ervaring had met ronde buizen konden zij hem uiteraard helpen. Steeds meer fietsen arriveerde bij de fabriek en sinds 1892 besloot Miyata ook zelf fietsen en frames te gaan maken.

Frame nummers Koga Miyata

De Koga Miyata productiedatum kan worden afgeleid van het Koga Miyata frame nummer (deze is te vinden onderaan de bottom bracket, trapas). De eerste letter geeft namelijk het jaartal van Koga Miyata aan (frame nummers koga  miyata tot 1995).

Framenummer: G714751 komt dus uit 1978

Hieronder een lijstje met de jaartallen van Koga Miyata

Koga Miyata Frame nummers Vintage Racefietsen

Na 1995 begint het framenummer met een H en een cijfer. Het cijfer correspondeert met het jaartal.

H6 = 1996

H7 = 1997

Etc.

Naast het jaartal van Koga Miyata zijn ook vaak de modellen interessant. Hierover vind je meer in een ander artikel op deze website. De topmodellen waren in ieder geval Koga Miyata Pro Racer en Koga Miyata Full Pro. Deze waren veelal uitgevoerd in de blauwe kleurstelling maar ook een Oranje Koga Miyata Pro Racer werd geproduceerd in Heerenveen.

Op de Koga Miyata website kun je veel oude folders van Koga Miyata vinden.

Ook van andere merken kun je op deze website de jaartallen vinden. O.a. de framenummers van gazelle Champion Mondial en hulp bij het vinden van het bouwjaar vintage racefietsen.