call us: 0615458196

Frame Nummers Batavus klassieke racefiets

Frame Nummers Batavus klassieke racefiets

Batavus vind zijn oorsprong in Heerenveen. In 1904 opent Andries Gaastra hier een winkel in uurwerken en naaimachines. Al snel wordt het assortiment uitgebreid met fietsen welke in eerste instantie compleet worden ingekocht. Ze zijn van het Duitse merk “Presto” uit Chemnits, niet te verwarren met het later bekende Presto uit Nederland.

De verkoop van de fietsen gaat zo goed dat men ook besluit fietsen in eigen beheer te gaan produceren onder het merk van Batavus. Kortom het merk is geboren. In 1932 word de naam van de onderneming ook officieel verander in Batavus NV Rijwiel & Motorenfabriek.

Frame Nummer Batavus

Na verschillende overnames van bijvoorbeeld Magneet en PFG (Phoenix-Fongers-Germaan) verandert de naam in Batavus Intercycle. Dit gaat een heel aantal jaren goed maar in 1986 gaat het bedrijf toch failliet en word het overgenomen. Dit was niet alleen maar slecht want van 1986 tot 1992 is Batavus officieel leverancier voor de Koninklijke Nederlandse Wielerunie

Datering van een Batavus Frame nummer

Hier zie je een voorbeeld van een frame nummer van een Batavus Professional
Maat 63 (midden van de Bottom Bracket) uit het jaar 1979

De frame nummers van een Batavus zijn te vinden op de onderkant van de bottom bracket. De datering hiervan is vrij simpel omdat het eerste nummer correspondeert met het jaartal waarin deze is gemaakt. Ze doen dit vanaf 1968 en dit blijft tot 1985 zo.

Let op de nummering geld alleen voor de Batavus professional. Uiteraard moet je zelf aan de hand van de decals en onderdelen bepalen of deze uit de jaren 70 of 80 komt.

Modellen

Batavus professional
  • Batavus Professional
  • Batavus Challenge
  • Batavus Champion
  • Batavus Course
  • Batavus Criterium
  • Batavus Delight
  • Batavus Equipe

Ook van andere merken kun je op deze website de jaartallen vinden. O.a. de framenummers van gazelle Champion Mondial en frame nummers van Koga Miyata.